top of page
leacuri biblice sacre Clarvazator Pavel Cristian

   Dupa dezlegare iti administrez asa zisele leacuri babesti despre care cu totii am auzit. As vrea sa vorbesc un pic despre ele, insa este important de precizat ca fiecare cuvant pe care eu il rostesc in fata sufletelor care apeleaza la mine, il rostesc din adancul sufletului. Leacurile sunt de fapt anumite plante sau uleiuri folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru diverse probleme.

   Arta vindecarii la poporul roman are o vechime milenara, putand fi considerata un dar stramosesc, iar fondul este comun tuturor regiunilor locuite de romani.

   In traditia populara, plantele au un loc special: sunt folosite la farmece si descantece, dar si ca medicamente.  

   Calitatile lor au fost "explicate" prin povesti si legende, busuiocul de sub perna sau mararul pus in apa de baie sunt inca la mare cautare.

   Plantele de leac nu se culeg oricum, ci doar in unele zile si la anumite ore. Dimineata, pe roua, sau pe inserat, de Florii, Sanziene, de Sfantul Ilie sau de Sfanta Marie Mare. Se aduna din locuri neumblate, de pe campuri curate. Pare o incantatie, dar sunt niste reguli recunoscute de fitoterapie: plantele au un anume moment al dezvoltarii in care toate principiile sunt active si trebuie culese din locuri nepoluate ca sa aiba efect.

    Busuioc

 

   Busuiocul este cea mai indragita iarba "de dragoste" a romanilor. Fetele si baietii care-si pun o ramurica de busuioc sfintit sub perna, in zilele de Sf. Andrei, Dragobete, 1 Martie sau Sanziene, isi vor visa peste noapte ursitul. Purtat in par si in san, busuiocul le aduce fetelor noroc in dragoste.

    Busuiocul reda tonusul si apetitul sexual, imbunatateste capacitatea de control al energiei sexuale si combate ejacularea precoce.

    Femeia care bea apa de busuioc (o cana de apa in care s-au macerat de seara pana dimineata trei ramurele de busuioc) in fiecare zi, pe nemancate, va fi iubita ca in prima zi de catre alesul ei.

 

    Odolean (valeriana)

   

    Se pune la brau pentru a aduce noroc in dragoste. Il poarta fetele, dar si nevestele cu ani de casnicie in spate.

 Radacina de valeriana este un adevarat scut impotriva farmecelor si ispitelor. Pe vremuri, ca sa nu fie luati de iele, adolescentilor li se dadea sa manance o fiertura speciala din grau amestecat cu radacina de odolean pisata.

 

    Marar

 

    Pus in apa de baie, mararul te ajuta sa fii atragatoare si... voluptoasa. Tinctura de marar are un efect hormonal natural extraordinar (contine estrogen, hormonul feminitatii), stimuland cresterea sanilor.

    Pe vremuri - in anumite zone, chiar si astazi - miresele isi puneau in pantofi boabe de mustar si frunze de marar, zicand: "Mustar si marar, barbatul din vorba mea sa nu iasa", sperand la un sot ascultator.

 

    Naprasnic

 

    Este un elixir de dragoste, mai ales pentru barbati. Barbatii tineri se imbracau in camasi inmuiate in fiertura de iarba de naprasnic, pentru a se face placuti in fata femeilor.

    Se spunea ca barbatii sunt neputinciosi (impotenti) din cauza ca au fost deocheati sau fermecati. De dezlegare, se lua fiertura sau suc de naprasnic.

   

    Sunatoare

 

    Pe vremuri, era numita "planta de asternut", pentru ca, pusa sub cearsaful de pe pat, da o stare de relaxare si buna dispozitie. Se punea copiilor si proaspetelor mamici, dar si tinerilor insuratei.

    Cu bobocii de sunatoare poti afla cat de iubita esti. Strangi un pumn de boboci, ii pui intr-un saculet de in, te gandesti la alesul inimii si zici: "De are inima buna, sange rosu sa iasa/ De-mi poarta manie, numai spuma baloasa".

   

    Buruienile iubirii

 

  - Plante care transmit semnale de dragoste: roinita, busuiocul, coriandrul, cretisoara, verbina, leusteanul, maghiranul, menta, rozmarinul.

  - Plante care cresc apetitul sexual: chimenul, scortisoara, mararul, usturoiul, orhideea, menta, urzica, susanul.

  - Plante care pastreaza nestirbita fidelitatea: steluta, trifoiul, socul, lemnul-dulce, rubarba, rozmarinul, nucul.

  - Plante care stimuleaza fertilitatea: matraguna, mustarul, vascul, graul, macul, muscata.

  - Plante care mentin fericirea in cuplu: iarba-matei, lavanda, crinul, maghiranul, sofranul, gutuiul, sunatoarea.

  - Plante care impaca dupa o cearta: busuiocul.

  - Plante care alina suferinta din dragoste: valeriana, ciclama salbatica.

 

    Plantele sunt fiinte vii care aud, vad, simt, sufera, au suflet. De asemenea, este important sa pastram legatura cu pamantul. Este recomandat ca vara, copiii sa fie lasati sa umble desculti pe pamant. Cu cat legatura lor cu toate elementele naturii este mai directa in timpul verii, cu atat ei vor fi mai bine aparati de toate bolile din timpul iernii.

    Inca de pe vremea geto-dacilor, o serie de plante ce cresc pe teritoriul Romaniei, erau cunoscute si intrebuintate ca ierburi de leac, reputatia unora dintre ele mergand pana acolo incat apar si astazi ca fiind inzestrate cu virtuti extraordinare. Multe dintre aceste plante sunt sfinte, asa cum este cazul Matragunei (Atropa belladona). Alte plante, asa cum sunt Usturoiul, Avrameasa, Leusteanul, Pelinul, Omagul s.a sunt nesuferite duhurilor sau strigoilor. Prin fanete sau pe langa paraie creste uneori o planta cu flori roz purpurii numita Dragostea sau Masa Raiului (Sedum fabaria). Primavara, aceasta planta este adusa din locurile in care creste si se sadeste in gradina casei, in loc ferit, curat, in credinta ca este protectoare a dragostei, ca apara pe cei ai casei de cei rai, care vor sa o strice.

   Plantele de leac se culeg atat primavara, cat si toamna. Recoltarea nu tine neaparat seama de momentul cand planta este in deplinatatea puterilor ei naturale, cand a ajuns la maturitate sau cand este mai plina de seve. Actiunea de recoltare a acestor plante se desfasoara in anumite momente cosmice, urmand un ritual caracteristic. Alte plante se strang la date bine precizate. Astfel, Sulfina (Melieotus officinali) se culege numai in ziua de Sanziene si la Ziua Crucii, iar Seminocul (Medicago falcata), numit si Vartejul Pamantului se strange numai pe vremea secerii.

 

   Astfel unele plante ocupa un rol esential in practicile si ritualurile de magie. De exemplu, Matraguna (Atropa belladonna), este o planta halucinanta (viziunile pe care le da consumarea sa sunt insotite de trairi terifiante, de tulburari afective, de aceea nu va recomand sa o folositi fara indrumarea unui specialist in plante), asa cum sunt cele de Doamna Codrului, Doamna Mare, Iarba(Floarea)Codrului, imparateasa(a Buruienilor), care este folosita in foarte multe practici magice. Toate partile plantei, mai ales radacina, frunzele si fructele au un continut bogat in alcaloizi, cu o puternica actiune asupra sistemului nervos. Ritul culesului Matragunei trebuie indeplinit pe timp de Luna Plina, in aprilie-mai, inaintea Rusaliilor, dupa aceasta data inceteaza virtutile magice ale plantei. O a doua faza a ritului consta in asezarea spate in spate a culegatoarelor, una cu fata la rasarit, iar cealalta la apus. Cea cu fata spre apus ridica Matraguna si o transmite astfel celei cu fata spre rasarit.

 

   Planta miraculoasa caruia i se atribuie cele mai mari virtuti magice este Iarba Fierului (Iarba Fiarelor - Actaea spicata). Astfel, cine si-o incrusteaza sub pielea palmei, nu poate fi nici macar incatusat, prin simpla atingere putand descuia orice incuietoare. Mai are insusirea ca, pe cel ce o poseda, sa il apere de armele de fier, atrage banii spre stapanul ei. Cu ea se pot deschide usile ferecate ce duc la ascunse comori subpamantene. Aceasta planta se gaseste foarte greu, numai putini oameni o poseda, putand astfel sa deschida orice lacat, orice incuietoare. Se gaseste printre ierburile obisnuite, dar numai un an sta in acelasi loc, in al doilea an rasarind peste trei ape curgatoare si tot asa, pana in al noualea an, cand revine in acelasi loc.

 

   Leusteanul (Levisticum officinale, radix) este o planta folosita in descantece impotriva Ielelor, de intoarcerea laptelui si impotriva sarpelui. Este cea mai insemnata planta din gradina de legume, avand o influenta magica asupra intregii gradini. De aceea, daca ti se fura Leustean din gradina, ti se vor usca toate verdeturile.

 Planta elixir, care mentine tineretea si sanatatea este Angelica (Angelica arhangelica).

 Maselarita (Hyoscyamus niger), numita si Nebunarita creste pe langa drumuri, in locuri grase si umede, printre daramaturi, prin gunoaie, in general prin locuri neumblate. Semintele sale sunt mici, negre si stau intr-o capsula cu capacel deasupra.

   Atat Usturoiul (Allium sativum) de toamna, cat si cel de vara (deosebiti dupa modul de rasadire), este folosit la diferite leacuri,descantece si vraji. Cel de toamna insa este cu mult mai bun la leacuri si vraji. Usturoiul este si cel mai bun mijloc de aparare impotriva spiritelor necurate.

 Busuiocul (Ocimum basilicul) este considerata planta dragostei. Ea atrage deopotriva dragostea barbatilor sau a femeilor catre cei ce o folosesc. Cand mergeau duminica sau de sarbatori la biserica, la petreceri si la joc, fetele isi puneau buchetele de Busuioc in par, la salbe si la san, iar feciorii il puneau in palarii si in caciuli. Aceasta planta este indispensabila in leacurile si in farmecele de dragoste. Aceasta planta esteun stimulent general, dar luata ca ceai, o ceasca seara la culcare, favorizeaza somnul.

    Din categoria plantelor care resping duhurile si strigoii face parte si Avrameasca (Gratiola officinalis) (numita si Milostiva si Crestineasca). Este o planta veninoasa cu proprietati iritante si este considerata un vomitiv drastic, periculos.

    Bozul (Sambucus ebulus) este direct implicat in riturile de invocare a ploii, in timp de seceta sau in anumite zile importante din punct de vedere calendaristic in dezvoltarea vegetatiei.

 

    Sanzienele (Galium verum) numite si Dragaica sunt printre cele mai iubite flori, de aceea numele lor a fost dat celei mai vechi si importante sarbatori romanesti, Sanzienelor (numita si Nedeia sau Dragaica), ce se tine la 24 iunie. Aceste plante sunt flori galbene aurii cu miros placut ce cresc prin fanete, prin livezi sau pe margini de padure. Noaptea de Sanziene este noaptea de 24 iunie, noapte recunoscuta astazi pretutindeni ca avand virtuti magice. La mijlocul acestei nopti este randuit un rastimp de liniste, cand stau in cumpana toate stihiile, este un moment de contact intre lumea noastra si "lumea cealalta". La romani se crede ca in aceasta noapte incing hore Sanzienele si ca acum trebuiesc culese ierburile de leac pentru a fi eficiente. Tot acum, folosind practici divinatorii, tinerii isi afla viitorul.

bottom of page